Experter på billiga flygresor

VAD GÖR EN FLYGRESA BILLIG?

Billigaflygresor.se är sajten för dig som vill flyga billigt, men vill slippa kompromissa med bekvämligheten. Här hjälper vi dig att resa billigt – hela vägen från dörr till dörr. Vi tipsar om hur du bäst ska planera, boka och lägga upp din flygresa för att få den optimala resan till det lägsta priset

Testat Kayak? En smidig tjänst som hjälper dig att hitta billiga flygresor. Klicka här >

Billiga flygresor till Londons tre flygplatser


Att hitta en billig flygresa behöver inte vara särskilt svårt – du söker helt enkelt på resor från punkt A till punkt B och väljer att sortera på det billigaste priset. Klart! Eller? Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Här får du hjälp att välja mellan Londons tre flygplatser och får också veta varför du inte ska resa på måndagar.

billiga flygresor london från stockholm och göteborg london eye
London är ett omtyckt turistmål och det är lätt att hitta billiga flygresor hit. Här en vy från London Eye över staden.

Vad gör egentligen en flygresa till London billig? Och hur reser man både billigt, smart och bekvämt? Här hjälper vi dig att hitta en prisvärd resa och berättar hur du undviker de vanligaste fallgroparna. Sanningen är att det finns många faktorer som kan påverka priset på din resa. Dessa faktorer kan också variera kraftigt beroende på vart i världen du reser. Nedan hittar du en rad tips om hur du kan resa billigt till London – utan att behöva kompromissa med bekvämligheten.

Vilken av Londons tre flygplatser ska du välja?

avstånd heathrow stansted gatwick london

I London hittar du hela sex flygplatser i eller kring staden. Det är dock främst tre av dem som du kan flyga till från Sverige. Störst är Heathrow, som också är en av de största flygplatserna i världen. Hit kan du flyga med exempelvis SAS och British Airways. Den näst största flygplatsen i London är Gatwick, dit du kan flyga med bland annat Norwegian. Den tredje i storleksordningen är Stansted – och här landar normalt sett lågprisbolagen, som exempelvis Ryanair. Det första steget i att hitta en prisvärd resa till London är helt enkelt att välja vilken flygplats du ska landa på, utifrån var i staden du ska bo och varifrån du reser. Kanske är flygresan till Stansted billigare än en resa till Heathrow, men beroende på var du ska bo kan transferkostnaden bli betydligt högre eftersom Stansted ligger längre ifrån centrum.

Tips! Här kan du hitta det bästa erbjudandet på flygresor till London just nu

Med hjälp av tjänsten Kayak kan du väldigt enkelt hitta bästa pris kontra flygtid till London från någon av Sveriges flygplatser. För att komma till Kayak, klicka på någon av länkarna nedan:

Direktlänkarna ovan söker flyg till Londons alla tre flygplatser. Väl inne på Kayak kan du själv filtrera på till exempel flygplats och flygbolag. Deras rubrik "Bäst" visar en bra avvägning mellan pris och flygtid. Tänk på att alla flygbolag inte flyger varje dag så testa lite olika datum om du är flexibel.

Att välja transfer – taxi, Uber eller flygtåg?

När du ska hitta en billig resa är det viktigt att inte bara tänka på prislappen som står på din flygbiljett – i slutändan är det ju priset från dörr till dörr som är intressant för att resan ska vara prisvärd. Vad du har för transferalternativ beror naturligtvis på vilken stad eller flygplats du flyger till – men även tiden på dygnet kan påverka. Många billiga flygresor har en avresetid som innebär att du kommer fram till målet vid obekväma tider. Detta gör att dina alternativ när det gäller transfer blir färre, och förmodligen samtidigt dyrare.

Så vilket färdmedel ska man välja när man landar på någon av Londons flygplatser? På samtliga flygplatser kommer du förmodligen att stöta på en uppsjö av taxibilar. Ett lättillgängligt, men ofta dyrt, alternativ. En bättre idé kan därför vara att välja en Uber – denna möjlighet brukar finnas oavsett vilken av de stora flygplatserna du har landat på.

Från såväl Heathrow som Gatwick och Stansted går det dessutom flygtåg. Detta kan vara ett bra val om du vill ta dig fram snabbt och slippa bilköer. Det finns normalt sett också flygbussar att välja på – vilket är ännu billigare! Däremot får du vara beredd på att resan tar lite längre tid med buss. Ställ för- och nackdelar mot varandra, och glöm inte heller att ta hänsyn till trafiksituationen när du väljer mellan olika transferalternativ. Nedan kan du se ungefärliga kostnader för en resa med olika transferalternativ från de olika flygplatserna till centrala London. 

Från Heathrow till centrala London

MetodTid KostnadBra att veta
Taxi45 min800-900 krPriserna för en taxiresa kan variera kraftigt beroende på till vilken del av staden du ska, och hur mycket trafik det är.
Uber45 min500-600 kr

Priserna för en resa med Uber kan variera beroende på vart i London du ska åka, och vilken typ av Uber du väljer.

Tåg15 min460 kr (tur- och retur)

Heathrow Express avgår vanligtvis var 15:e minut. Observera att priset är för en tur- och returresa.

Från Gatwick till centrala London

MetodTidKostnadBra att veta
Taxi1 h 20 min700-800 kr

Priserna för en taxiresa kan variera kraftigt beroende på till vilken del av staden du ska, och hur mycket trafik det är.

Uber1 h 20 min600-650 kr

Priserna för en resa med Uber kan variera beroende på vart i London du ska åka, och vilken typ av Uber du väljer.

Tåg30 min440 kr (tur- och retur)Gatwick Express är just nu inställt på grund av coronavirusets spridning. Observera att priset är för en tur- och returresa.
Buss2 h 5 min125 kr

Uppgifterna gäller en resa med National Express. 

Från Stansted till centrala London

MetodTidKostnadBra att veta
Taxi1 h 5 min700-800 kr

Priserna för en taxiresa kan variera kraftigt beroende på till vilken del av staden du ska, och hur mycket trafik det är.

Uber1 h 5 min900-1000 kr

Priserna för en resa med Uber kan variera beroende på vart i London du ska åka, och vilken typ av Uber du väljer.

Tåg50 min400 kr (tur- och retur)

Stansted Express stannar på Liverpool Station. Observera att priset är för en tur- och returresa

När i veckan är det bäst att resa? Undvik måndagar och morgonflyg!

När du ska hitta en billig resa till London gäller det både att tänka på vilken tid på dygnet du ska resa, och vilken dag i veckan du ska välja. Priset på flygresan påverkas av efterfrågan – vid den tidpunkt som flest vill resa är det också som dyrast. Till London är det därför förmodligen extra dyrt på morgonflyg, eftersom många affärsresenärer reser dit då. Av samma anledning kan prislappen bli högre än nödvändigt om du väljer att resa på en måndag – eller en fredag förmiddag då detta är en tid som många weekendresenärer väljer. Välj istället en dag mitt i veckan (om det fungerar med ditt schema i övrigt såklart), för att slippa både trängas och betala onödigt mycket pengar för resan.

Om du ska bo på hotell behöver du även tänka på när du har möjlighet att checka in där. Kommer du dit såpass tidigt att det är aktuellt med tidig incheckning, som du behöver betala extra för? Om du skulle resa med barn är det dessutom inte särskilt roligt att behöva spendera flera timmar på hotellet utan att ha något rum att kunna checka in i. De billigaste flygresorna är ofta de som avgår på obekväma tider, eller som orsakar en ankomsttid som är långt ifrån optimal. Se till att väga din bekvämlighet mot prislappen och fundera kring hur mycket du är villig att kompromissa.

Att resa sent på eftermiddagen eller på kvällen kan ibland vara billigt. Dock resulterar det i att du kommer fram till din destination så pass sent att du inte hinner uppleva något av London innan det är dags att gå och lägga sig. Det kan därför exempelvis vara smartare att resa tidigt en lördagsmorgon än en sen fredagseftermiddag, även om flygresan skulle vara lite dyrare. På så vis sparar du kostnaden för en extra hotellnatt, men får ändå lika mycket tid att utforska staden.

harrods london billiga flygresor
Varuhuset Harrods är ett populärt besöksmål för många som reser till London.

Från vilka städer kan du resa direkt till London?

En optimal flygresa till London är såklart en som går direkt! Om det är direktflyg du är ute efter har du några olika alternativ att välja mellan. Antingen kan du resa från Arlanda – härifrån kan du resa direkt till såväl Heathrow som Gatwick och Stansted. Resan tar strax under 2,5 timmar. Även Landvetter flygplats erbjuder direktflyg till London, härifrån kan du ta direktflyg till Heathrow och Stansted på under två timmar. Du kan också flyga direkt till Stansted från Örebro, Västerås och Växjö.

Regler för bagage – jämför flygbolagen

sas logobritish airways logonorwegian logoryanair logo


Tänk också på att kolla upp vad som gäller kring bagage. Smidigast (och billigast!) är såklart att resa utan incheckat bagage, alltså bara med en kabinväska som du tar med dig ombord på flygplanet. Enligt den så kallade IATA-standarden får ditt handbagage som mest mäta 56 x 45 x 25 centimeter. De flesta flygbolag följer detta – dock inte alla! Se till att kontrollera vad som gäller i just ditt fall för att slippa tråkiga överraskningar som kan innebära fler extra kostnader. Se också till att packa smart – ofta behöver man ha med sig betydligt mycket mindre än man tror. 

Detta gäller för handbagage på flyget

FlygbolagMaxviktMaxstorlekKommentar
SAS 8 kg55 x 40 x 23 cmAntalet handbagage beror på vilken typ av biljett du har.
British Airways23 kg56 x 45 x 25 cmBritish Airways har generösa regler för bagage ombord.
Norwegian10 kg55 x 40 x 23 cm

Maxvikten för ditt handbagage beror på biljettypen.

RyanairAnges ej40 x 20 x 25 cmRyanairs regler för handbagage skiljer sig mycket från andra bolags.*

*På Ryanairs flyg får du endast ta med en mindre väska på planet, större kabinväskor måste checkas in mot en kostnad. Även för dessa finns dock maxmått – högst 10 kg och 55 x 40 x 20 cm. Om du däremot köper en Prioritet-biljett är det gratis att ta med den större kabinväskan ombord på planet.

Hur tar du dig till flygplatsen?

Kanske har du kommit över en flygbiljett för bara några hundralappar? Härligt! Men – flyget avgår klockan 23 på kvällen, vilket gör att det kan bli både svårare och dyrare för dig att parkera din bil innan avresa. Och hur är det med möjligheten att åka flygbuss så pass sent på kvällen? Även kostnaden för resan till flygplatsen är värd att fundera kring när du ska flyga.

london billiga flygresor röd dubbeldäckare
De röda dubbeldäckarna har blivit en typisk symbol för Storbritanniens huvudstad.


Redaktionen
Billigaflygresor.se
Innehåll i denna artikel

Artiklar

Billiga flygresor till New York – mellanlanda eller inte?

Billiga flygresor till Portugal och Lissabon

Billiga flygresor till Istanbul – från Stockholm och Göteborg

Billiga flygresor till Berlin från Stockholm och Göteborg

Billiga flygresor från Arlanda och Stockholm

Billiga flygresor till Paris två flygplatser

Billiga flygresor till Nederländerna och Amsterdam

Hitta billiga flygresor från Köpenhamn och Kastrup

Billiga flygresor till Alicante – undvik högsäsong

Billiga flygresor till Thailand och Bangkok